Sposób przygotowania:
KROK 1: W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż plasterki pora, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, aż do zeszklenia. Następnie dodaj różyczki kalafiora, liść laurowy, bulion warzywny, mleko i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora.
KROK 2: W rondelku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn i lekko zeszklij. Następnie dodaj nasiona sezamu i kaszę gryczaną i smaż, aż cebula będzie chrupiąca a nasiona lekko zmienią kolor na złoty. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 3: Garnek z zupą zdejmij z ognia i delikatnie wlej jogurt naturalny. Zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 4: Zupę podawaj w miseczkach, z dodatkiem rozmarynu i oliwy.
Smacznego!