Krem kalafiorowy z rozmarynem i kaszą gryczaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Krem z kalafiora
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki
250g Kalafior 1/2 sztuki
30g Por, obrany
50g Cebula 1/2 sztuki
2 ząbki Czosnek duży
300g Bulion warzywny
300g Mleko spożywcze, 2% tł.
1 sztuka Liść laurowy
Pieprz czarny
100g Jogurt naturalny 2% tł.
Posypka
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka
20g Cebula czerwona 1/4 sztuki
30g Sezam, nasiona 3 łyżki
30g Kasza gryczana, sucha 3 łyżki
2 gałązki Rozmaryn, świeży
2 ząbki Czosnek duży

Wart. odżywcza / 100g

230
Energia
9g
Białko
19g
Węgl.
15g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Krem kalafiorowy z rozmarynem i kaszą gryczaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Zupy krem to prosty i smaczny sposób na wykorzystanie warzyw. W tym przypadku ciekawym dodatkiem jest chrupiąca posypka z sezamu i kaszy.

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż plasterki pora, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, aż do zeszklenia. Następnie dodaj różyczki kalafiora, liść laurowy, bulion warzywny, mleko i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora.

      KROK 2: W rondelku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn i lekko zeszklij. Następnie dodaj nasiona sezamu i kaszę gryczaną i smaż, aż cebula będzie chrupiąca a nasiona lekko zmienią kolor na złoty. Dopraw solą i pieprzem.

      KROK 3: Garnek z zupą zdejmij z ognia i delikatnie wlej jogurt naturalny. Zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

      KROK 4: Zupę podawaj w miseczkach, z dodatkiem rozmarynu i oliwy.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 347 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Domowa granola z amarantusem
      następny
      Springrolls z sałatą i komosą ryżową

      Dodaj Komentarz