Springrolls z sałatą i komosą ryżową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

10 arkuszy Papier ryżowy
170g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1,5 szklanki
50g Sałata masłowa 10 liści
Sos
50g sos sojowy, bezglutenowy 5 łyżek
2 ząbki Czosnek duży
10g Imbir 1 łyżeczka
12g Olej sezamowy 2 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

198
Energia
7,5g
Białko
33g
Węgl.
4g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Springrolls z sałatą i komosą ryżową

Cechy:
    Kuchnia:

      Zdrowsza wersja popularnych sajgonek to właśnie springrollsy. Dowolne, świeże składniki zawinięte w papier ryżowy będą świetną propozycją na dziecięce drugie śniadanie, czy przekąskę na piątkowy wieczór.

      • 25 minut
      • Porcje 5
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudź.

      KROK 2: Sałatę umyj, osusz i poszarp na kawałki.

      KROK 3: Talerz wypełnij wodą i połóż w nim kawałek papieru ryżowego, mocz przez ok. 20-30 sekund do zmięknięcia. Następnie przełóż papier na deskę, wypełniaj komosą i sałatą. Zawijaj i powtarzaj tę czynność do momentu, aż wykorzystasz cały papier.

      KROK 4: Do miseczki przelej sos sojowy i olej sezamowy, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę imbiru i wymieszaj. Zawinięte springrolls zanurzaj w sosie.

      Smacznego!

      Wskazówki:
      Olej sezamowy możesz zamienić na oliwę z oliwek. Robiąc danie 100% bezglutenowe pamiętaj, aby użyć też sosu sojowego z takim oznaczeniem. 

      (Odwiedzony 3 641 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Krem kalafiorowy z rozmarynem i kaszą gryczaną
      następny
      Jaglane burgery z łososiem i batatami

      Dodaj Komentarz