Jaglane burgery z łososiem i batatami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Bataty ok. 2 średnich sztuk
ok. 240g Łosoś świeży
50g Kasza jaglana, sucha
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
12g Natka pietruszki, siekana 2 łyżki
20g Szczypiorek, siekany 4 łyżki stołowe
3g Sok z cytryny 1 łyżeczka
2g Imbir korzeń starty na tarce
10g Papryczka chili 1/2 sztuki
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

188
Energia
10g
Białko
20g
Węgl.
7,5g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Jaglane burgery z łososiem i batatami

Kuchnia:

    Niebanalne danie obiadowe, które świetnie sprawdzi się na piątkowy obiad zamiast mięsa. Wyraźnie wyczuwalny łosoś z lekką słodyczą batatów pasują do siebie wyśmienicie. Modyfikujcie to danie, by za każdym razem smakowało inaczej. Warto! :)

    • 40 minut
    • Porcje 6
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Bataty obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż je na suchą patelnię, a następnie podsmaż przez około 15 minut, w razie potrzeby lekko podlewając wodą. Bataty mają być miękkie i soczyste.

    KROK 2: Płat łososia przepłucz pod bieżącą wodą, oczyść ze skóry i usuń uważnie wszystkie ości. Następnie pokrój go w dość drobną kostkę.

    KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę i zmiksuj. Następnie dodaj kawałki łososia, bataty, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, szczypiorek i przyprawy. Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę.

    KROK 5: Do misy blendera wybij jajko, połącz ją z masą i formuj kotlety. Obtocz je w dłoniach w oliwie i układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.

    KROK 6: Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 035 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Springrolls z sałatą i komosą ryżową
    następny
    Jaglane ciasteczka dyniowe

    Dodaj Komentarz