Zapiekanka z komosą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

235
Energia
16g
Białko
17g
Węgl.
13g
Tłuszcz
3g
Błonnik

Zapiekanka z komosą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Cechy:
    Kuchnia:

      Jednym z moich ulubionych dań są właśnie zapiekanki. Wykorzystując klasyczne połączenie szpinaku i suszonych pomidorów mam świetną propozycję na obiad czy ciepłą kolację.

      • 60 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokrój na kawałki a mozarellę zetrzyj na tarce.

      KROK 2: Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż ugotowaną kaszę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Przypraw oregano i bazylią, dodaj też wyciśnięty ząbek czosnku.

      KROK 3: Do miski rozbij jaja, dodaj białka, mleko i startą na tarce mozarellę. Całość dokładnie wymieszaj.

      KROK 4: Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kaszą, dodaj suszone pomidory i wszystko równomiernie przykryj masą jajeczną. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 23 058 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z sosem z tahini
      następny
      Kotleciki kuskus z awokado i szczypiorkiem

      12 Comments Ukryj Komentarze

      Zabrakło podpowiedzi ile i gdzie dodać soli ale zapiekanka wyszła smaczna. Warto przetestować ten przepis. Podano, że jest to 6 porcji, no malutkich porcji 🙂

      Zaskakująco smaczna zapiekanka 🙂 dziękuję za przepis! Łatwy i szybki, można wrzucić warzywa zalegające w lodówce (ja dodałam jeszcze paprykę i kukurydzę). Na nasze apetyty wyszły 4 porcje.

      Dodaj Komentarz