Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z sosem z tahini

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

720g Bakłażan 3 średnie sztuki
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
80g Cebula 1 sztuka
10g Czosnek duży 2 ząbki
150g Pomidor 1 sztuka
120g Fasola czerwona, konserwowa 6 łyżek stołowych
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
10g Papryczka chili 1/2 sztuki
SOS TAHINI:
48g Tahini 4 łyżki stołowe
6g Sok z limonki 2 łyżeczki
5g Czosnek duży 1 ząbek
20g Woda ciepła 2 łyżki stołowe
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

101
Energia
3,8g
Białko
14,5g
Węgl.
3,8g
Tłuszcze
2,8g
Błonnik

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z sosem z tahini

Kuchnia:

    Bardzo efektowne danie, które wręcz zdobi cały talerz. Uwaga, gdyż jest niepozornie sycące. Można podawać je ze świeżą i soczystą surówką lub jako samodzielne danie. Spróbujcie koniecznie! :)

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Bakłażany dokładnie umyj. Następnie poprzecinaj je wzdłuż na dwie połówki. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne i nieco miąższu, by uzyskać miejsce na farsz. (Miąższ odłóż, gdyż przyda się do wykonania farszu).

    KROK 2: Natrzyj miąższ bakłażana oliwą z oliwek, a następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórka do góry. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 15-25 minut, aż warzywo nieco zmięknie, a miąższ się lekko zabrązowi.

    KROK 3: W międzyczasie, uprzednio podprażona kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 4: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wsyp na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną i przepłukaną z zalewy fasolę czerwoną, a także pokrojoną w kosteczkę resztę miąższu bakłażana. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i chili.

    KROK 5: Bakłażany wyciągnij z piekarnika, odwróć z powrotem skórą do dołu i ostudź. Kaszę jaglaną dodaj do smażących się na patelni warzyw i dokładnie wymieszaj.

    KROK 6: Tak przygotowanym farszem napełnij za pomocą łyżki wszystkie połówki bakłażanów.

    KROK 7: Przygotuj sos tahini: Do misy blendera wrzuć tahini, sok z limonki, czosnek, wodę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na gęsty sos.

    KROK 8: Polej przygotowanym sosem tahini nafaszerowanego bakłażana. Na koniec całe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 012 razy, 3 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną i pomarańczą
    następny
    Zapiekanka z komosą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Dodaj Komentarz