Pikantne kulki pomidorowe z bazylią i mozarellą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

229
Energia
17g
Białko
28g
Węgl.
6g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Pikantne kulki pomidorowe z bazylią i mozarellą

Cechy:
    Kuchnia:

      Kaszowe kulki już wielokrotnie robiły furorę na blogu. Tym razem wykorzystałam komosę ryżową, tworząc ich pikantną wersję z niespodzianką w środku. Może ten przepis przyda się podczas niejednej karnawałowej imprezy? :)

      • 50 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mozarellę pokrój na małe kawałki ok. 1×1 cm.

      KROK 2: Do dużej miski przesyp fasolę i dokładnie rozgnieć ją widelcem. Dodaj przecier pomidorowy, drobno posiekane chilli, natkę pietruszki i bazylię. Dopraw oregano, solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na koniec dorzuć ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj całość do powstania dość zwartej masy.

      KROK 3: Z przygotowanej masy formuj kulki, w środek każdej wciskając 1 kawałek mozarelli. Kulki układaj na pergaminie i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia obróć każdą z nich na drugą stronę. Delikatnie przekładaj je na talerz, podawaj na ciepło.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 5 168 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kotleciki kuskus z awokado i szczypiorkiem
      następny
      Korzenne ciasteczka a’la pierniczki

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Witam! W przypisie jest pewna nieścisłość. W składnikach pani przecier pomidorowy a w treści koncentrat. Co zatem należy dodać? Pozdrawiam!

      Dodaj Komentarz