Korzenne ciasteczka a’la pierniczki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana, sucha 180g
10 łyżek stołowych Syrop klonowy 100g
kilka kropel Aromat migdałowy
1,5 szklanki Mleko migdałowe 350ml
2,5 łyżki stołowej Olej kokosowy 50g
50g Mąka ryżowa
50g Mąka gryczana
1 łyżeczka Proszek do pieczenia, bezglutenowy
2 łyżki stołowe Kakao 16%, proszek 20g
2 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżeczka Kardamon
1 łyżeczka Goździki
2 szczypty Gałka muszkatołowa, mielona
2 szczypty Imbir, suszony
szczypta Sól himalajska, różowa

Wart. odżywcza / 100g

237
Energia
4g
Białko
38g
Węgl.
8g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Korzenne ciasteczka a’la pierniczki

Kuchnia:

    Te pyszne ciasteczka są tak miękkie i aromatyczne, iż zapewne każdemu przypadną do gustu. Jeśli jeszcze nie macie dość korzennego smaku po Świętach, możecie przygotować je na zabawę sylwestrową. To zdrowa alternatywa, co po świątecznej uczcie jest szczególnie istotne! Smacznego łasuchy! :)

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości mleka z dodatkiem aromatu migdałowego i szczypty soli zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Wystudź.

    KROK 2: Wszystkie składniki, z wyjątkiem proszku do pieczenia i mąki włóż do misy blendera i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Następnie przełóż masę z powrotem do miski, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto do uzyskania zwartej masy o konsystencji kruchego ciasta. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.

    KROK 3: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą zwilżonej wodą lub tłuszczem dłoni formuj z ciasta małe kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszcz je do kształtu okrągłych ciastek o grubości około 0,5- 1 cm. Układaj je w dość sporych odstępach (ciastka jeszcze rosną i powiększą swą objętość).

    KROK 4: Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 20-25 min. Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu twardnieją na wierzchu (więc nie trzymaj ich za długo w piekarniku), a są bardzo miękkie w środku.

    *Aby otrzymać mąkę z kaszy gryczanej lub ryżową możesz zmielić odpowiednie zboża w młynku do kawy. 

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 812 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Pikantne kulki pomidorowe z bazylią i mozarellą
    następny
    Jaglane bułeczki z migdałami i żurawiną

    Dodaj Komentarz