Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wyłóż pergaminem.
KROK 2: Do dużej miski przełóż mąkę pszenną, jaglaną i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i dokładnie rozgnieć je razem z mąką.
KROK 3: Do miski z mąką wlej mleko, dodaj jaja i syrop klonowy. Następnie dorzuć żurawinę i całość dokładnie wymieszaj do powstania gęstego ciasta. Odstaw na ok. 10 minut.
KROK 4: Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i delikatnie zagnieć do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie lekko je rozciągnij i powykrawaj 8 trójkątów.
KROK 5: Bułeczki ułóż na blaszce, posyp płatkami migdałów i piecz ok. 13-15 minut.
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
Witam,
W przepisie podano,żeby dodać syrop klonowy,ale w składnikach go nie ma.Jakiś chochlik się wdał?
Jak widać, sam wszystko zjadł! Dzięki 🙂
Witam, a czy coś innego mogę dodać w zamian za syrop klonowy?
Tak naprawdę syrop klonowy możesz zastąpić dowolnym, innym słodzidłem, np. miodem, ksylitolem, erytrolem, czy syropem z agawy. Każdy sprawdzi się w tym przepisie wyśmienicie ?
Zniechęca tylko ten proszek do pieczenia :/
Toż to nic złego 🙂 Zamiast niego możesz użyć sody 🙂
Czy zastąpic mąkę pszenną? W jakich proporcjach użyć innych mąk?
Możemy po prostu zwiększyć ilość mąki jaglanej. Pamiętajmy, że przy tym zabiegu powinniśmy zwiększyć także ilość proszku do pieczenia.
Czy zamiast mąki pszennej mozna uzyc kokosowej albo całkowicie jaglanej a kukurydziana w małej ilości?
Tak, jak najbardziej. Można zwiększyć ilość mąki jaglanej. Pamiętajmy, że przy tym zabiegu powinniśmy zwiększyć także ilość proszku do pieczenia.
Wspaniale,zrobilam bez zurawiny i jest niebo w gebie???
To fantastycznie! Dodatki możesz wybierać według uznania! 🙂