Jaglane bułeczki z migdałami i żurawiną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1,5 szklanki Mąka pszenna 195g
1/2 szklanki Mąka pszenna, pełnoziarnista 70g
2/3 szklanki Mąka jaglana 105g
1 łyżeczka Proszek do pieczenia 5g
duża szczypta Sól biała
60g Masło extra 6 łyżek
1 sztuka Jaja kurze surowe 50g
120g Mleko spożywcze, 2% tł. 1/2 szklanki
3 łyżki Syrop klonowy 30g
5 łyżek Żurawina suszona 60g
4 łyżki Migdały, płatki 40g

Wart. odżywcza / 100g

245,5
Energia
6,1g
Białko
36,5g
Węgl.
8,7g
Tłuszcze
2,1g
Błonnik

Jaglane bułeczki z migdałami i żurawiną

Cechy:
    Kuchnia:

      Wypieki to świetny moment na przemycenie mąk, na które nie mamy pomysłu. Dzięki temu wzbogacamy wartość odżywczą gotowego produktu, w tym przypadku - prostych bułeczek z żurawiną.

      • 30 minut
      • Porcje 10
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wyłóż pergaminem.

      KROK 2: Do dużej miski przełóż mąkę pszenną, jaglaną i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i dokładnie rozgnieć je razem z mąką.

      KROK 3: Do miski z mąką wlej mleko, dodaj jaja i syrop klonowy. Następnie dorzuć żurawinę i całość dokładnie wymieszaj do powstania gęstego ciasta. Odstaw na ok. 10 minut.

      KROK 4: Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i delikatnie zagnieć do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie lekko je rozciągnij i powykrawaj 8 trójkątów.

      KROK 5: Bułeczki ułóż na blaszce, posyp płatkami migdałów i piecz ok. 13-15 minut.

      Smacznego!

       

      (Odwiedzony 8 968 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Korzenne ciasteczka a’la pierniczki
      następny
      Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem

      12 Comments Ukryj Komentarze

      Tak naprawdę syrop klonowy możesz zastąpić dowolnym, innym słodzidłem, np. miodem, ksylitolem, erytrolem, czy syropem z agawy. Każdy sprawdzi się w tym przepisie wyśmienicie ?

      Dodaj Komentarz