Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 łyżka Siemię lniane
1 łyżka Nasiona chia
1 2/3 szklanki Woda ciepła
1 szklanka Mąka jaglana 140g
3/4 szklanki Skrobia kukurydziana 90g
szczypta Sól biała
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Syrop klonowy
Olej rzepakowy
2 średnie Awokado 280g
1 średnia Marchew 70g
80g Szpinak, świeży
4 łyżki Sezam, nasiona

Wart. odżywcza / 100g

375,2
Energia
7,4g
Białko
56,3g
Węgl.
25g
Tłuszcz
6,1g
Błonnik

Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Kolejny pomysł na pyszne, wegetariańskie wrapy, tym razem z wykorzystaniem mąki jaglanej. Świetnie sprawdzą się na lekki podwieczorek bądź podane w formie imprezowej przekąski. Sprawdźcie sami!

      • 30 minut
      • Porcje 5
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do miski zmielone siemię lniane i nasiona chia, dodaj 1/4 szklanki wody i rozmieszaj trzepaczką. Odstaw na ok. 5 minut do spęcznienia.

      KROK 2: W drugiej misce połącz ze sobą mąkę jaglaną, skrobię kukurydzianą i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, szczyptę oregano, syrop klonowy, resztę wody i mieszankę lnu i dokładnie wymieszaj całość.

      KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej porcję ciasta. Rozprowadź dokładnie po całej patelni, smaż ok. 1 minutę z każdej strony. Powtarzaj czynność do momentu wykończenia ciasta, za każdym razem rozgrzewając na patelni odrobinę oleju.

      KROK 4: Na każdy naleśnik nakładaj szpinak, kilka plastrów awokado, startą marchew i sezam. Zawijaj w rulon i wykładaj na talerz.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 719 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglane bułeczki z migdałami i żurawiną
      następny
      Placuszki jęczmienne z twarożkiem i wiśniami

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Jeśli chodzi o same wrapy możesz je zamrozić. Każdy naleśnik przełóż jednak warstwą papieru do pieczenia, dzięki czemu łatwiej będzie je później rozmrozić 🙂

      Dodaj Komentarz