Buraczane muffiny jaglane z malinami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
2 łyżki stołowe Gęsty jogurt grecki 40g
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
mała sztuka Burak 150g
1/2 szklanki Maliny, mrożone
2 łyżki stołowe Syrop klonowy 20g
100g Olej kokosowy
5 sztuk Jaja kurze surowe
2/3 szklanki Mleko migdałowe
4 łyżki stołowe Rodzynki sułtańskie 60g

Wart. odżywcza / 100g

301
Energia
7,3g
Białko
20,4g
Węgl.
22g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Buraczane muffiny jaglane z malinami

Cechy:
    Kuchnia:

      Czy kiedykolwiek przygotowaliście warzywno-owocowe danie? Pewnie nie raz, lecz z całą pewnością nie były to muffiny. Babeczki to idealne połączenie ziemistego i słodkiego smaku buraka ze świeżością i kwaskowatością malin. Idealnym dopełnieniem jest dodatek rodzynek, za sprawą których burak jest prawie niewyczuwalny. Smacznego! :)

      • 50 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do nagrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw umytego i zawiniętego w folię buraka. Piecz 45 minut lub do miękkości. Następnie wyjmij warzywo, obierz i zetrzyj na tarce na gładkie puree.

      KROK 2: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną na mąkę.

      KROK 3: W dużej misce połącz wszystkie suche składniki (mąkę i bezglutenowy proszek do pieczenia). W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (puree buraczane, syrop klonowy, rodzynki, maliny obtoczone w łyżce mąki jaglanej, jaja, olej kokosowy, mleko migdałowe i jogurt grecki).

      KROK 4: Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Dokładnie całość wymieszaj. Gdyby masa była zbyt mało kleista, dodaj nieco mąki jaglanej.

      KROK 5: Masę przekładaj do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 minut do tzw. „suchego patyczka”.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 068 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Dietetyczna tarta z kaszą jaglaną i kalafiorem
      następny
      Sałatka z kuskusem izraelskim z mozzarellą

      Dodaj Komentarz