Dietetyczna tarta z kaszą jaglaną i kalafiorem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto:
1 szklanka Mąka orkiszowa pełnoziarnista 150g
2 łyżki stołowe Gęsty jogurt grecki 40g
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 łyżka stołowa Olej rzepakowy uniwersalny 10g
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
Farsz:
200g Kalafior
50g Kasza jaglana, sucha
ok. 5 plastów Pomidor suszony, w oleju 100g
1/2 średniej sztuki Cebula czerwona 40g
30g Por, obrany
2 łyżki stołowe Kapary, konserwowe 20g
100g Cukinia
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł. 240ml
1 szczpta Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Papryka ostra, mielona

Wart. odżywcza / 100g

210
Energia
11g
Białko
24g
Węgl.
8,5g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Dietetyczna tarta z kaszą jaglaną i kalafiorem

Kuchnia:

    Kolejna, pyszna, odchudzona wersja tarty warzywnej. Dzięki dodatkowi jajek i kaszy jaglanej danie to jest niezwykle bogate odżywczo. Może stanowić świetny pomysł na żywieniowy początek dnia, treściwy obiad lub lekkostrawną kolację. Spróbujcie koniecznie! :)

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.

    KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Ostudź.

    KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz na tartę. Kalafiora umyj, a następnie podziel w dość drobne różyczki. Kaszę jaglaną upraż w małym rondelku do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach.

    KROK 4: Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a następnie pokrój na drobne kawałki. Czerwoną cebulę i pora obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki.

    KROK 5: Na upieczony spód tarty wyłóż uprażoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj suszone pomidory, kapary i pokrojonego kalafiora.

    KROK 6: Do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy. Powstałą masą zalej przygotowaną tartę tak, by weszła we wszystkie zakamarki tarty.

    KROK 7: Na wierzchu tarty wyłóż plastry cukinii i posiekanego w piórka pora. Posól i posyp ziołami prowansalskimi.

    KROK 8: Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zestali.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 11 594 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Risotto z pęczaku z pieczoną dynią i serem feta
    następny
    Buraczane muffiny jaglane z malinami

    5 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz