Sposób przygotowania:
CIASTO:
KROK 1: Mocno schłodzone wyjęte prosto z lodówki masło pokrój w małe kawałeczki.
KROK 2: Do średniej wielkości miski przesiej wzystkie suche składniki ciasta: zmieloną na mąkę kaszę gryczaną, mąkę orkiszową, kakao i sól. Dodaj dwie łyżki ksylitolu. Następnie dodaj pokrojone, zmrożone masło i zacznij ciasto wyrabiać. W trakcie wyrabiania, dodawaj nieco wody, by kontrolować jego konsystencję. Wyrabiaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
KROK 3: Powstałe ciasto pokrój na dwie, nierówne części (1 część: 2/3 objętości ciasta; druga część 1/3). Mniejszą partię zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki.
KROK 4: Resztę ciasta wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Ponakłuwaj całość widelcem. Na czas przygotowywania masy gruszowej, wstaw formę do lodówki.
MASA GRUSZKOWA:
KROK 1: Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na dość cienkie plasterki o szerokości około 1,5-2 cm.
KROK 2: W dużym rondelku (o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i na końcu gruszki. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, gruszki delikatnie przemieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj gruszki przez około 15 minut, do momentu, aż gruszki zmiękną. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
KROK 3: Kiedy gruszki będą już miękkie, usuń je za pomocą cedzaka z soku, przekładając na talerz. Następnie zwiększ ogień (bez przykrycia) i podgrzewaj sos gruszkowy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj spowrotem gruszki, sok z cytryny i aromat waniliowy i wymieszaj wszystko delikatnie.
KROK 4: Wyjmuj tartę z lodówki. Wyłóż na nią przygotowaną masę gruszkową.
KROK 5: Następnie wyjmij z lodówki zawiniętą część ciasta, rozwałkuj ją na cienki placek. Za pomocą noża podziel je na 3 cm-owe paski. Okładaj na wyłożonej masie przygotowane paski w taki sposób, by utworzyły zgrabną kratkę.
KROK 6: Tak przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 45-50 minut w termoobiegu.
*1 porcja waży koło 150g
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
a ta kasza to taka zwykła czy niepalona?
W tym przepisie należy użyć kaszy gryczanej palonej 🙂
czy sam spód tarty należy chwilę podpiec przed wyłożeniem na niego gruszek?
Nie, nie, tak jak w przepisie. Tartę najpierw należy włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy gruszkowej 🙂
Czy ksylitol i syrop klonowy mogę zamienić miodem?
Tak, jasne 🙂 Daj potem znać jakich proporcji użyłaś, to chętnie zapiszę to w uwagach 🙂