Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

364,2
Energia
17,2g
Białko
31g
Węgl.
9,3g
Tłuszcze
4,2g
Błonnik
Wielkanocna sałatka z jajem, warzywami i kaszą gryczaną

Wielkanocna sałatka z jajem, warzywami i kaszą gryczaną

Jeśli zagubiliście się pośród przepisów na wielkanocne dania lub nie macie już po prostu siły i czasu na wielogodzinne szykowanie dań świątecznych, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Prosty dobór składników często jest jedynym słusznym i nie ma to wpływu na atrakcyjność dania, wręcz przeciwnie :)

  • 15
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę gryczaną wg wytycznych producenta. Do wrzącej osolonej wody wrzuć niewielkie różyczki brokuła. Po 3 minutach odcedź, włóż do lodowatej wody, by zatrzymać proces gotowania ( nikt chyba nie lubi rozgotowanego brokuła 😉 Ugotuj jaja na twardo lub tak jak lubisz.

KROK 2. Porwij sałatę lodową i radicchio na mniejsze fragmenty, ułóż na płaskim talerzu.

KROK 3.  Na sałacie ułóż ugotowane wcześniej składniki, ciecierzycę, pokrojone w ćwiartki jaja, kiełki.

 

Do sałatki możesz przygotować swój ulubiony sos lub dressing. My użyliśmy zrobionego „na szybko” jogurtowo-czosnkowego. 

Życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂

(Odwiedzony 2 535 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sezamowa quinoa po tajsku
następny
Jaglane naleśniki z pieczonym bakłażanem i kaszą

Dodaj Komentarz