Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha 360g
1 łyżka Olej kokosowy 15g
1 kostka Serek tofu 250g
200g Sałata pak choi
150g Groszek zielony
100g Migdały, płatki
5 łyżek stołowych Sezam, nasiona 50g
Sos słodko-kwaśny
2 łyżki stołowe Ocet ryżowy 20g
1/2 szklanki Woda ciepła ok. 100 ml
2 łyżki stołowe Syrop klonowy 20g
2 łyżki stołowe Sos sojowy 20g
1 łyżka stołowa Ketchup 15
1 łyżka stołowa Miód pszczeli 24g
szczypta Imbir, suszony
szczypta Sól himalajska, różowa
1 łyżka stołowa Skrobia kukurydziana 10g
2 łyżki stołowe Woda ciepła 20ml

Wart. odżywcza / 100g

240
Energia
10,1g
Białko
23,2g
Węgl.
9,3g
Tłuszcze
3,6g
Błonnik
Sezamowa quinoa po tajsku

Sezamowa quinoa po tajsku

Wegetariańska wersja kuchni azjatyckiej zaskakuje smakiem i aromatem. Przepyszne i ciekawe połączenie smaku słodko-słonego idealnie komponuje się z orzechowym smakiem sezamu z migdałami. Po jego przygotowaniu, z całą pewnością zostaniecie okrzyknięci mistrzami kuchni. Smacznego!

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Na sitku przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie zalej w garnku dwukrotnie większą ilością wody i gotuj przez około 20-25 minut do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę.

KROK 2: W dość sporym rondlu rozgrzej olej kokosowy i wrzuć do niego pokrojone w kostkę tofu. Podsmażaj ciągle mieszając przez około 10 minut, do momentu, aż tofu nabierze jasnobrązowego koloru.

KROK 3: Umytą sałatę pak choi pokrój w średniej długości paski. Dodaj je do rondla z tofu i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka. Na koniec dodaj groszek zielony smaż ok. 2 minuty. Ma być lekko chrupiący, nie rozgotowany.

KROK 4: W międzyczasie przygotuj sos słodko-kwaśny: do rondelka dodaj wszystkie składniki (ocet ryżowy, sos sojowy, wodę, syrop klonowy, ketchup, płynny miód, imbir i sól). Całość wymieszaj dokładnie podgrzewając na małym ogniu. W oddzielnej szklance, w ciepłej wodzie wymieszaj skrobię kukurydzianą. Wlej ją do składników sosu ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.

KROK 5: Do rondla z głównymi składnikami dania dodaj przygotowany sos słodko-kwaśny. Gotuj całość ciągle mieszając do momentu dokładnego połączenia się składników. Wyłącz ogień, a następnie dodaj ziarna czarnego sezamu i płatki migdałów. Dokładnie całość wymieszaj.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 826 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Kokosowa owsianka z komosy ryżowej i świeżych owoców
następny
Wielkanocna sałatka z jajem, warzywami i kaszą gryczaną

Dodaj Komentarz