Kurczak po prowansalsku z pęczakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150 g Kasza jęczmienna, pęczak
140 g Cebula
15 g Czosnek duży 3 ząbki
250 g Cukinia
250 g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
200 g Papryka czerwona sztuka
140 g Papryka zielona sztuka
120 g Papryka żółta sztuka
240 g Pomidory w puszce szklanka
6 g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
3 g Oregano łyżeczka
2 g Sól biała szczypta
4 g Pieprz czarny 4 szczypty
20 g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

402
Energia
27g
Białko
58g
Węgl.
10g
Tłuszcze
8g
Błonnik

Kurczak po prowansalsku z pęczakiem

Pachnący oregano, ziołami prowansalskimi i duszonymi warzywami.

Cechy:
    Kuchnia:

      Idealne danie obiadowe. Łatwe zarówno do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy, jak również do szybkiego przygotowania na kolację. Proste i pożywne. Bo zdrowe nie musi być czasochłonne! Smacznego :)

      • 30 minut
      • Porcje 3
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

      KROK 2: Na dużej patelni na oleju podsmaż przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w paski piersi z kurczaka, smaż przez kolejne kilka minut.

      KROK 3: Zalej całość pomidorami z puszki, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa znacznie zmiękną.

      KROK 4: Na koniec dodaj zioła prowansalskie, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całe danie wymieszaj dokładnie z wcześniej ugotowaną kaszą, po kilku minutach zdejmij je z gazu. Od razu możesz zacząć przekładać danie na talerze.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 5 748 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      następny
      Kasza gryczana z jabłkiem i pomarańczą

      Dodaj Komentarz