Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym jej odpowiednikiem.
KROK 2: W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 3: Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut.
KROK 4: Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną – chlebek będzie chrupiący.
KROK 5: Studź na kratce.
*Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Smacznego!