Bezglutenowy chlebek chrupki z nasionami chia

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

386,4
Energia
14,7g
Białko
42,2g
Węgl.
19,6g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Bezglutenowy chlebek chrupki z nasionami chia

Kuchnia:

    Gdy już jesteśmy na diecie bezglutenowej, często nie chcemy posiłkować się gotowymi produktami niezawierającymi tego szkodliwego białka. Dietę swą opieramy na produktach tzw. naturalnie bezglutenowych. Problemem staje się jednak pieczywo. Przepis ten udowadnia, że unikając glutenu można zjeść całkiem smaczny chlebek. Spróbujcie sami :)

    • 90 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym jej odpowiednikiem.

    KROK 2: W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

    KROK 3: Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut.

    KROK 4: Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną – chlebek będzie chrupiący.

    KROK 5: Studź na kratce.

    *Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 424 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zdrowe, gryczane ciasto marchewkowe
    następny
    Kremowa kasza jęczmienna ze szpinakiem, jajkiem i pomidorową salsą

    Dodaj Komentarz