Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym produktem.
KROK 3: W średniej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę gryczaną, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a także sól, cynamon, kardamon, imbir suszony i gałkę muszkatołową.
KROK 4: W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy (100%), mleko migdałowe i pestki z laski wanilii. Następnie dodaj do nich suche składniki i wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.
KROK 5: Na tarce o małych oczkach zetrzyj obraną marchew. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny, następnie odsącz nadmiar soku. Marchewkę dodaj do reszty ciasta i wymieszaj.
KROK 6: Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
*Ciasto po upieczeniu możesz delikatnie polać syropem klonowym i udekorować gęstym jogutem greckim.
Smacznego!
11 Comments Ukryj Komentarze
kasza prazona czy nie? Jakos ciezko wyobrazic mi sobie smak z kasza prazona 😉
Hah 🙂 Do wykonania przepisu użyłam właśnie kaszy palonej. Wyszła istna pychotka 🙂
Dzień dobry:) Mam kilka pytań odnośnie przepisu: czy kasza ma być palona czy niepalona? Czy można użyć innego mleka roślinnego, np. kokosowego? I czy można zastąpić ksylitol np. syropem klonowym? Pozdrawiam:)
Przepis zawiera kaszę gryczaną paloną 🙂 Jeśli chodzi o wybór mleka, to właściwie można użyć dowolnego, ulubionego. Słodzidło jest właściwie dowolne, możesz użyć syropy klonowego, z agawy, czy nawet trzcinowego cukru 🙂
Super! Dziękuję za odpowiedź, a przepis na pewno wypróbuję 🙂
A czy mogę użyć po prostu mąki gryczanej ?
Jak najbardziej 🙂
Witam, czym mogę zastąpić sok jabłkowy gdyż jesteś uczulona na jabłka.
Sokiem pomarańczowym, świeżo wyciskanym. Będzie smakowało równie pysznie 🙂
Jeśli w przepisie jest 300 gram kaszy gryczanej a chciałabym użyć mąki gryczanej to jaką ilość muszę mieć też 300 gr
Tak, należy użyć 300g mąki gryczanej. Pozdrawiam serdecznie! 🙂