Sposób przygotowania:
KROK 1: Do nagrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw umytego i zawiniętego w folię buraka. Piecz 45 minut lub do miękkości. Następnie wyjmij warzywo, obierz i zetrzyj na tarce na gładkie puree.
KROK 2: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną na mąkę.
KROK 3: W dużej misce połącz wszystkie suche składniki (mąkę i bezglutenowy proszek do pieczenia). W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (puree buraczane, syrop klonowy, rodzynki, maliny obtoczone w łyżce mąki jaglanej, jaja, olej kokosowy, mleko migdałowe i jogurt grecki).
KROK 4: Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Dokładnie całość wymieszaj. Gdyby masa była zbyt mało kleista, dodaj nieco mąki jaglanej.
KROK 5: Masę przekładaj do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Smacznego!