Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę w młynku do kawy lub blenderze o mocnych ostrzach*.
KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 3: Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły.
KROK 4: Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie**.
KROK 5: Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.
*Możesz również użyć gotowej mąki z kaszy gryczanej.
**Zamiast ziół możesz wykorzystać np. suszony czosnek lub rozmaryn.
12 Comments Ukryj Komentarze
A amarantus w jakiej postaci- surowe ziarna czy popping?
agata, chodzi o ziarna 🙂
Czym można zastąpić jajka?
Małgosiu, szczerze powiedziawszy nie robiłam tego przepisu bez jajek, ale kuchnia wegańska podpowiada mi, że 1 jajko może zastąpić:
1 rozgnieciony widelcem banan, 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody lub 1/3 szklanki musu owocowego np. z jabłek. daj znać jak wyszło, bo sama jestem ciekawa efektu! 🙂 🙂
Dziękuję. W takim razie biorę się do dzieła:)
Koniecznie daj znać jak ci poszło! 😉
A mozna uzyc innej ksszy ?
przyznam szczerze, że nie próbowałam innej, ale jestem równie ciekawa efektu!
Czy mogę użyć po prostu mąki gryczanej?
Jak najbardziej. Mielimy kaszę na mąkę gryczaną, więc gotowy produkt tym bardziej się sprawdzi. 🙂
Co mogę dać zamiast mleka? Woda się sprawdzi czy musi być jakieś mleko roślinne?
Krakersy wyjdą również z wodą 😉