Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

85g Kasza gryczana, sucha ok. 1/2 szklanki
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
125g Mleko spożywcze, 2% tł. 1/2 szklanki
3,5g Sól biała pół łyżeczki
70g Siemię lniane pół szklanki
70g Słonecznik, pestki pół szklanki
50g Amarantus 1/4 szklanki
40g Sezam 4 łyżki
6g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

288
Energia
12g
Białko
21g
Węgl.
19g
Tłuszcz
7g
Błonnik

Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Idea tuczących krakersów dziś zostanie obalona, a to wszystko za sprawą ich zdrowszej wersji. Siemię, słonecznik, sezam i amarantus razem tworzą wspaniałą, chrupiącą przekąskę, która świetnie smakuje z twarożkiem czy ostrą salsą pomidorową. Chrup na zdrowie!

      • 15 minut
      • Porcje 5
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę w młynku do kawy lub blenderze o mocnych ostrzach*.

      KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

      KROK 3: Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły.

      KROK 4: Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie**.

      KROK 5: Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.

      *Możesz również użyć gotowej mąki z kaszy gryczanej.

      **Zamiast ziół możesz wykorzystać np. suszony czosnek lub rozmaryn.

      (Odwiedzony 5 853 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pulpeciki drobiowe z amarantusem i suszonymi pomidorami
      następny
      Zapiekanka jaglana z kurczakiem

      12 Comments Ukryj Komentarze

      Małgosiu, szczerze powiedziawszy nie robiłam tego przepisu bez jajek, ale kuchnia wegańska podpowiada mi, że 1 jajko może zastąpić:
      1 rozgnieciony widelcem banan, 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody lub 1/3 szklanki musu owocowego np. z jabłek. daj znać jak wyszło, bo sama jestem ciekawa efektu! 🙂 🙂

      Dodaj Komentarz