Ciasteczka czekoladowe z komosy ryżowej bez glutenu

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1 szklanka
70g Daktyle ok. 6 sztuk
100g Mleko migdałowe 1/2 szklanki
80g Masło orzechowe 4 łyżki stołowe
40g Kakao 16%, proszek ok. 1/4 szklanki
20g Siemię lniane 2 łyżki stołowe
48g Żurawina suszona 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

286
Energia
8g
Białko
36g
Węgl.
13g
Tłuszcze
5,5g
Błonnik

Ciasteczka czekoladowe z komosy ryżowej bez glutenu

Kuchnia:

    Smaczne i bardzo proste ciasteczka. Dzięki dodatkowi komosy śmiało można je nazwać pełnowartościowymi. Idealna, dietetyczna wersja dla każdego łasucha niezależnie od wieku. Smacznego! :)

    • 30 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Mleko migdałowe i uprzednio namoczone daktyle zmiksuj na lepki, gęsty syrop.

    KROK 2: Ugotuj komosę ryżową według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 3: Następnie przelej gotowy syrop do dość dużej miski i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj komosę ryżową, siemię lniane i kakao. Mieszaj dokładnie aż masa będzie jednolita. Na koniec dodaj suszoną żurawinę.

    KROK 4: Powstałą masę podziel na równej wielkości ciasteczka, uformuj je w kulkę, lekko rozpłaszcz dłonią i wyłóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 373 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglane ciasteczka dyniowe
    następny
    Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną

    3 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz