Sposób przygotowania:
KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj ciasto dolewając wodę tak, aby nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.
KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Wskazówki:
Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana, tak aby placki mogły się na niej „suszyć”.
(Odwiedzony 4 580 razy, 1 wizyt dzisiaj)
4 Comments Ukryj Komentarze
Czy masz może pomysl jaka maka zastąpic make pszenna ?
Proponuję mąkę ryżową, gdyż jej specyfika nakazuje połączenie jej z inną, o odmiennych właściwościach. Mix ten tworzy zgrany duet i być może w tym wypadku się uda 🙂
Wartości odżywcze podajesz dla jakiej ilości produktu? 100 gram czy inna miara?
na 100 g produktu 🙂 niedługo pojawi się odpowiednie oznaczenie, i wszystko będzie już jasne.