Sposób przygotowania:
KROK 1: Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i wymieszaj razem z drożdżami i cukrem do rozpuszczenia składników. Odstaw na kilka minut.
KROK 2: Do mleka dodaj rozpuszczone masło i oliwę. Do dużego naczynia przesiej mąkę z solą, i dodaj przygotowane wcześniej mokre składniki. Zagniataj ciasto ok. 15 minut do momentu, aż będzie elastyczne i nie klejące.
KROK 3: Ciasto podziel na porcje. Każde z nich rozwałkuj w kształt prostokąta, na grubość ok. 2-3 mm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wyłóż cienką warstwą masy makowej. Ciasto zawiń w formę rolady i pokrój na ok. 7 cm kawałki. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania całego ciasta i maku.
KROK 4: Przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30-35 minut, aż do zarumienienia.
Smacznego!