Drożdżowe bułeczki z makiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

205
Energia
6g
Białko
31g
Węgl.
6g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Drożdżowe bułeczki z makiem

Cechy:

    Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, jednak w tym roku przygotowałam go w nieco innej formie. Pyszne, drożdżowe bułeczki z makiem są idealnym towarzyszem popołudniowej herbaty. W sam raz na zimowy podwieczorek!

    • 50 minut
    • Porcje 14
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i wymieszaj razem z drożdżami i cukrem do rozpuszczenia składników. Odstaw na kilka minut.

    KROK 2: Do mleka dodaj rozpuszczone masło i oliwę. Do dużego naczynia przesiej mąkę z solą, i dodaj przygotowane wcześniej mokre składniki. Zagniataj ciasto ok. 15 minut do momentu, aż będzie elastyczne i nie klejące.

    KROK 3: Ciasto podziel na porcje. Każde z nich rozwałkuj w kształt prostokąta, na grubość ok. 2-3 mm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wyłóż cienką warstwą masy makowej. Ciasto zawiń w formę rolady i pokrój na ok. 7 cm kawałki. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania całego ciasta i maku.

    KROK 4: Przygotowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30-35 minut, aż do zarumienienia.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 397 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zimowa kasza kuskus z cynamonem i orzechami
    następny
    Grzybowe kaszotto z marchewką i orzechami

    Dodaj Komentarz