Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstaw aż wchłonie resztę płynu.
KROK 2: W między czasie cukinię i obraną marchew utrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i jajkami, dodaj odrobinę soli, tymianek oraz pieprz.
KROK 3: Na końcu dodaj lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze wymieszaj całość, po czym masę przełóż do silikonowej foremki np. na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania – wtedy użyj papieru do pieczenia lub lekko natłuść formę.
KROK 4: Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możesz użyć „za dużej” foremki i upiec frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180’C.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Świetna strona i super przepisy! Właśnie chciałam przetestować ten! Mam tylko jedno pytanie, jogurt w opisie się gdzieś zagubił… dodać razem z jajkami? Pozdrawiam!
Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi. Tak, jogurt naturalny mieszamy z masą jajeczną. W przepisie już powinno być wszystko poprawione. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!