Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
20g Kasza jaglana, sucha
60g Marchew 1 duża sztuka
150g Cukinia 1/4 dużej sztuki
45g Rzodkiewka 3 sztuki
10g Czosnek duży 2 ząbki
75g Jogurt naturalny 2% tł. 3 łyżki stołowe
4g Tymianek suszony 1 łyżeczka
1g Sól biała 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

165
Energia
11g
Białko
19,5g
Węgl.
6g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Jaglana frittata z warzywami

Jaglana frittata z warzywami

Zdrowe i bardzo pożywne danie o niezwykle aromatycznej woni stworzonej za sprawą tymianku. Udowadnia ono, że kasze nie służą tylko jako dodatek do obiadu, lecz mogą stanowić bazę całkiem niezwykłych potraw.

  • 40 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstaw aż wchłonie resztę płynu.

KROK 2: W między czasie cukinię i obraną marchew utrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i jajkami, dodaj odrobinę soli, tymianek oraz pieprz.

KROK 3: Na końcu dodaj lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze wymieszaj całość, po czym masę przełóż do silikonowej foremki np. na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania – wtedy użyj papieru do pieczenia lub lekko natłuść formę.

KROK 4: Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możesz użyć „za dużej” foremki i upiec frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180’C.

Smacznego!

(Odwiedzony 4 035 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Hreczanyki z mięsem i kaszą gryczaną
następny
Zupa Minestrone

2 Comments Ukryj Komentarze

Świetna strona i super przepisy! Właśnie chciałam przetestować ten! Mam tylko jedno pytanie, jogurt w opisie się gdzieś zagubił… dodać razem z jajkami? Pozdrawiam!

Dodaj Komentarz