Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Kotlety
500g Mięso mielone z indyka
200g Kasza gryczana, sucha
150g Jaja kurze surowe 3 sztuki
15g Czosnek duży 3 ząbki
1g Sól biała 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
Sos
50g Śmietana 18% 2 łyżki stołowe
60g Jogurt typu greckiego 3 łyżki stołowe
4g Chrzan tarty łyżeczka
16g Koperek 2 łyżki stołowe
10g Szczypiorek, siekany 2 łyżki stołowe
1g Sól biała 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

326
Energia
22g
Białko
26g
Węgl.
16g
Tłuszcze
1g
Błonnik
Hreczanyki z mięsem i kaszą gryczaną

Hreczanyki z mięsem i kaszą gryczaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Podkarpackie kotlety z mięsa mielonego i kaszy z wyraźnym posmakiem czosnku. Polane sosem mają zdecydowanie łagodniejszy, pełniejszy smak!

      • 45 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszoną przez producenta na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia.

      KROK 2: W misce wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

      KROK 3: Rozgrzej łyżkę oleju i natłuść nim całą patelnię. Z masy uformuj kulki, które następnie spłaszcz nieco (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Tak powstałe kotleciki smaż partiami z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).

      SOS:

      KROK 1: Do małego naczynia przełóż śmietanę 18%, jogurt grecki, świeżo tarty chrzan, koperek, szczypiorek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

      *Hreczanyki polej szczodrze sosem i przyozdób koperkiem lub natką pietruszki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 061 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Placuszki jaglane z twarogiem i owocami
      następny
      Jaglana frittata z warzywami

      Dodaj Komentarz