Placuszki  jaglane z twarogiem i owocami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Ser twarogowy, półtłusty 15 łyżek stołowych
81g Kasza jaglana, sucha 3 łyżki stołowe
140g Banan 1 średni
75g Kiwi 1 sztuka
50g Jaja kurze surowe sztuka
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
30g Len, nasiona 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

582
Energia
40g
Białko
62g
Węgl.
21g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik

Placuszki jaglane z twarogiem i owocami

Cechy:
    Kuchnia:

      Kasza jaglana na słodko. Idealnie smakuje polana jogurtem naturalnym bądź greckim i posypana podprażonymi płatkami migdałów.

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Twaróg dokładnie zmiel lub ugnieć, najlepiej widelcem lub tłuczkiem (Twaróg w kubełkach typu sernikowego się nie sprawdzi).

      KROK 2: Do ugniecionego twarogu dodaj 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość dokładnie wymieszaj.

      KROK 3: Banany i kiwi pokrój na małe kawałki i dodaj je do masy. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Nie ugniataj! Dodaj jajo i ponownie wymieszaj.

      KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, natłuść nim całą patelnię. Łyżką stołową nabieraj masę i formuj średniej wielkości kulkę – obtocz w mielonym lnie, a następnie zrób z tego 0,5 -centymetrowy placek i połóż na rozgrzany olej (Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać więcej kaszy do masy). Smaż placuszki z obydwu stron na złocisty kolor.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 863 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Libański Tabbouleh z komosą ryżową
      następny
      Hreczanyki z mięsem i kaszą gryczaną

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Tak, podana kaloryczność odnosi się do jednego placuszka. Jeżeli masa jednego z nich wyniesie około 170g, to z przygotowanej porcji można wykonać 8-10 sztuk wcale nie takich małych placuchów 🙂

      Dodaj Komentarz