Jaglany torcik jabłkowy

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Kasza jaglana, sucha
1,5 kg Jabłko średnie
60g Rodzynki sułtańskie 4 łyżki stołowe
8g Cynamon mielony 2 łyżeczki
50g Orzechy arachidowe
32g Orzechy włoskie 8-10 sztuk
24g Miód pszczeli 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

413
Energia
9,5g
Białko
80g
Węgl.
10g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Jaglany torcik jabłkowy

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne małe torciki przywodzące na myśl smak dobrego jabłecznika. Jeśli nie macie czasu przygotować go w postaci muffinek, świetnie sprawdzi się także wąska brytfanka. Pożywne torciki najlepiej smakują na ciepło z gałką waniliowych lodów. Smacznego!

      • 90 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Jabłka umyj, obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach na dość zwartą masę. Wymieszaj utarte jabłka, suchą kaszę jaglaną i resztę składników. Jeśli masa będzie niewystarczająco słodka, dodaj trochę miodu.

      KROK 2: Masę nakładaj do foremek na muffinki uprzednio wyłożonych papilotkami. Piecz około 60 -70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na pierwsze 30 minut przykryj babeczki warstwą papieru do pieczenia, by nie przypiekły się zbytnio.

      KROK 3: Gdy babeczki będą już upieczone wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce. Przełóż na małe talerzyki. Przed podaniem nałóż na ich wierzch kleks gęstego jogurtu naturalnego.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 793 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Deser jaglany z czekoladowo-kokosową nutą
      następny
      Śmietana z kaszy jaglanej

      2 Comments Ukryj Komentarze

      „Dość zwarta masa” to…? Na jakich oczkach ma być utarta? Myślę, że konsystencja zależy głównie od rodzaju jabłek, mam rację?

      Aga, zgadza się, że konsystencja masy zależy od użytych jabłek. „Dość zwarta masa” oznacza konsystencję, która nie jest lejąca i nie tak łatwo spływa z łyżki podniesionej do góry. Mam nadzieję, że to wytłumaczenie jest bardzie jasne. Jabłka utarta na tarce o małych oczkach. Pozdrawiam 🙂

      Dodaj Komentarz