Sposób przygotowania:
KROK 1: Jabłka umyj, obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach na dość zwartą masę. Wymieszaj utarte jabłka, suchą kaszę jaglaną i resztę składników. Jeśli masa będzie niewystarczająco słodka, dodaj trochę miodu.
KROK 2: Masę nakładaj do foremek na muffinki uprzednio wyłożonych papilotkami. Piecz około 60 -70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Na pierwsze 30 minut przykryj babeczki warstwą papieru do pieczenia, by nie przypiekły się zbytnio.
KROK 3: Gdy babeczki będą już upieczone wyjmij je z piekarnika i wystudź na kratce. Przełóż na małe talerzyki. Przed podaniem nałóż na ich wierzch kleks gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
„Dość zwarta masa” to…? Na jakich oczkach ma być utarta? Myślę, że konsystencja zależy głównie od rodzaju jabłek, mam rację?
Aga, zgadza się, że konsystencja masy zależy od użytych jabłek. „Dość zwarta masa” oznacza konsystencję, która nie jest lejąca i nie tak łatwo spływa z łyżki podniesionej do góry. Mam nadzieję, że to wytłumaczenie jest bardzie jasne. Jabłka utarta na tarce o małych oczkach. Pozdrawiam 🙂