Sposób przygotowania:
KROK 1: Do miski wsyp mąkę, ksylitol, dodaj pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia. Rozetrzyj masło z mąką, dodaj jogurt i jajko, a następnie połącz składniki w jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, rozpłaszcz na placek, zawiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
KROK 2: Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru, a następnie wyklej nim formę. Spód podziurkuj widelcem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
KROK 3: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Następnie odcedź, zblenuj z masłem orzechowym i szczyptą soli na gładki krem, w razie potrzeby dolej trochę wody po daktylach.
KROK 4: Ciasto posmaruj równomiernie masą daktylową i wstaw do lodówki na około 30 minut.
KROK 5: W między czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie polej polewą krem daktylowy i schłodź do stężenia w lodówce.
KROK 6: Ciasto pokrój na batoniki, lub podawaj w formie ciasta.
Porady Tomka:
Możesz też użyć kaszy jaglanej i zmielić ją na mąkę.
Smacznego!