Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

CIASTKO
1,5 szklanki Mąka jaglana / Kasza jaglana (zmielona) 200 g
2 łyżki Ksylitol
100 g Masło
1/3 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 łyżka Jogurt naturalny 2% tł.
1 sztuka Jaja kurze surowe
KARMEL
1 szklanka Suszone daktyle 150 g
3 łyżki Masło orzechowe
1 szczypta Sól biała
POLEWA
1 tabliczka Czekolada gorzka

Wart. odżywcza / 100g

301
Energa
6 g
Białko
36 g
Węgl.
17 g
Tłuszcze
2 g
Błonnik
Jaglany Twix

Jaglany Twix

Delikatny karmel skąpany w pysznej czekoladzie - kaszowy Twix to idealna propozycja dla wszystkich fanów słodkości, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla kultowego batonika. Smacznego!

  • 40 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Do miski wsyp mąkę, ksylitol, dodaj pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia. Rozetrzyj masło z mąką, dodaj jogurt i jajko, a następnie połącz składniki w jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, rozpłaszcz na placek, zawiń folią i włóż do lodówki na godzinę.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru, a następnie wyklej nim formę. Spód podziurkuj widelcem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

KROK 3: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Następnie odcedź, zblenuj z masłem orzechowym i szczyptą soli na gładki krem, w razie potrzeby dolej trochę wody po daktylach.

KROK 4: Ciasto posmaruj równomiernie masą daktylową i wstaw do lodówki na około 30 minut.

KROK 5: W między czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie polej polewą krem daktylowy i schłodź do stężenia w lodówce.

KROK 6: Ciasto pokrój na batoniki, lub podawaj w formie ciasta.

Porady Tomka:

Możesz też użyć kaszy jaglanej i zmielić ją na mąkę.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 839 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kotlety z komosy ryżowej i czerwonej fasoli
następny
Jaglane smoothie z kiwi

Dodaj Komentarz