Sposób przygotowania:
KROK 1: Zmiel kaszę gryczaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz obie mąki, proszek do pieczenia, jajo i kakao. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ugotuj kaszę jaglaną; smaczniejsza i delikatniejsza, bardziej pasująca do tego dania będzie ugotowana w mleku z dodatkiem olejku waniliowego.
KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.
KROK 3: Twaróg wymieszaj z miodem i jogurtem, następnie dodaj rozgniecionego widelcem banana i kaszę jaglaną. Możesz przyprawić cynamonem. Gotowe naleśniki faszeruj serkiem i zawijaj w rulon. Podawaj jako zimną przekąskę, możesz podsmażyć lub zapiec w piekarniku.
Talerz można udekorować świeżymi owocami, które z pewnością „podkręcą” walory smakowo – wizualne dania 🙂
6 Comments Ukryj Komentarze
Moja zmielona kasza gryczana na make strzela w zębach, jak piasek. Jest na to jakis sposób?
Jeśli mieliła Pani suchą kaszę, zachęcam do zwrócenia uwagi, by była naprawdę drobno zmielona do konsystencji mąki. Jeśli zaś mieliła Pani ugotowaną, być może wystarczy nieco bardziej ją rozgotować 🙂
W składnikach nie ma proszku do pieczenia a w sposobie przygotowania jest. Ile go trzeba dodać?
Pół łyżeczki, poprawiliśmy błąd.
Ile mniej wiecej nalesnikow wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam 🙂
Ok 6 szt 🙂