Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza gryczana niepalona, sucha
600g Bób
1 sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Masło extra
2 szklanki Wywar warzywny
0,5 lampki Wino białe, wytrawne
6 sztuk Pomidor suszony, w oleju
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżeczka Papryka słodka wędzona
0,5 łyżeczki Papryka ostra, mielona
1 łyżeczka Garam masala
3 łyżeczki Natka pietruszki, siekana
1 łyżeczka Sok z cytryny
150g Ser Feta

Wart. odżywcza / 100g

469
Energia
26g
Białko
63g
Węgl.
18g
Tłuszcze
13g
Błonnik
Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i fetą

Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i fetą

My oczywiście nie wyobrażamy sobie dnia bez kaszowego obiadu, dlatego dziś mamy dla Was kolejny przepis na kaszotto. Tym razem do jego przygotowania użyliśmy kaszy gryczanej niepalonej, bobu oraz niezastąpionych suszonych pomidorów. Danie to może również stanowić bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Spróbujcie! :)

  • 35 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 10-30 min w zależności od jego dojrzałości). Następnie odcedź i obierz ze skórek.

KROK 2: Na rozgrzanej w garnku oliwie i maśle zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę, garam masalę oraz kaszę i smaż na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wlej wino i smaż kolejne 2 minuty. Kolejno wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

KROK 3: Do garnka wrzuć bób, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj udekorowane pokrojonym serem feta.

Smacznego!

(Odwiedzony 9 783 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka z komosą ryżową, karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami
następny
Komosowy deser czekoladowy z owocami

Dodaj Komentarz