Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę 23cmx23cm wyłóż papierem do pieczenia. Siemię lniane zmiel w młynku, a następnie zalej ciepłą wodą. Odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.
KROK 2: Komosę ryżową przepłucz na sitku. Następnie ugotuj ją zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 3: W misce wymieszaj płatki owsiane, komosę, proszek do pieczenia i nasiona chia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj siemię lniane, masło orzechowe, ksylitol, sok z cytryny, aromat waniliowy i wymieszaj. Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Na końcu dodaj umyte i osuszone borówki i ponownie pomieszaj.
KROK 4: Tak przygotowaną masę przelej do blaszki i wyrównaj szpatułką. Piecz w piekarniku przez ok. 25-35 minut, aż wierzch zbrązowieje.
KROK 5: Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe batony. Możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
3 Comments Ukryj Komentarze
Super, ale czy mogłabym dać mrożone jagody leśne? I w jaki sposób? Dziękuję z góry za odpowiedź
Czy to się uda bez masła orzechowego? Szkoła dzieci zabrania przynoszenia czegokolwiek orzechowego ze względu na alergie
Aby zastąpić masło orzechowe należy kilka daktyli zalać wrzątkiem. Po około 5-10 minutach odsączyć i dokładnie zblendować. Masę daktylową proszę dolać do batonów w miejsce masła orzechowego 🙂