Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

160g Płatki owsiane górskie
1/3 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/3 szklanki Ksylitol
2 sztuki Banan dojrzałe
2 łyżki Nasiona chia
3 łyżki Siemię lniane
60ml Woda ciepła
2 łyżki Masło orzechowe
2 łyżki Sok z cytryny
1 łyżeczka Aromat waniliowy
1,5 szklanki Borówki amerykańskie

Wart. odżywcza / 100g

257
Energia
7g
Białko
44g
Węgl.
9g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Komosowe batoniki z borówkami

Komosowe batoniki z borówkami

Pyszna i zdrowa propozycja na szybką przekąskę. Pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany złożone, czyli wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Do tego witaminy zamknięte w owocach i idealne drugie śniadanie gotowe!

  • 60 minut
  • Porcje 7
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę 23cmx23cm wyłóż papierem do pieczenia. Siemię lniane zmiel w młynku, a następnie zalej ciepłą wodą. Odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.

KROK 2: Komosę ryżową przepłucz na sitku. Następnie ugotuj ją zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 3: W misce wymieszaj płatki owsiane, komosę, proszek do pieczenia i nasiona chia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj siemię lniane, masło orzechowe, ksylitol, sok z cytryny, aromat waniliowy i wymieszaj. Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Na końcu dodaj umyte i osuszone borówki i ponownie pomieszaj.

KROK 4: Tak przygotowaną masę przelej do blaszki i wyrównaj szpatułką. Piecz w piekarniku przez ok. 25-35 minut, aż wierzch zbrązowieje.

KROK 5: Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe batony. Możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

(Odwiedzony 4 512 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka z kaszą pęczak i pieczonym kalafiorem
następny
Kokosowy pudding z komosą ryżową, morelą i orzechami

3 Comments Ukryj Komentarze

Czy to się uda bez masła orzechowego? Szkoła dzieci zabrania przynoszenia czegokolwiek orzechowego ze względu na alergie

Aby zastąpić masło orzechowe należy kilka daktyli zalać wrzątkiem. Po około 5-10 minutach odsączyć i dokładnie zblendować. Masę daktylową proszę dolać do batonów w miejsce masła orzechowego 🙂

Dodaj Komentarz