Sposób przygotowania:
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości mleka z dodatkiem aromatu migdałowego i szczypty soli zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Wystudź.
KROK 2: Wszystkie składniki, z wyjątkiem proszku do pieczenia i mąki włóż do misy blendera i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Następnie przełóż masę z powrotem do miski, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto do uzyskania zwartej masy o konsystencji kruchego ciasta. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 3: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą zwilżonej wodą lub tłuszczem dłoni formuj z ciasta małe kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszcz je do kształtu okrągłych ciastek o grubości około 0,5- 1 cm. Układaj je w dość sporych odstępach (ciastka jeszcze rosną i powiększą swą objętość).
KROK 4: Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 20-25 min. Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu twardnieją na wierzchu (więc nie trzymaj ich za długo w piekarniku), a są bardzo miękkie w środku.
*Aby otrzymać mąkę z kaszy gryczanej lub ryżową możesz zmielić odpowiednie zboża w młynku do kawy.
Smacznego!