Marokańska sałatka gryczana z prażonymi orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Kasza gryczana niepalona 1,5 szklanki
240g Bakłażan 1 sztuka
400g Papryka czerwona 2 sztuki
1g Sól himalajska, różowa 1 sztuka
4g Pieprz czarny 4 szczypty
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
6g Papryka wędzona 3 szczypty
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
60g Migdały, płatki 1/2 szklanki
100g Morele suszone ok. 10 sztuk
18g Natka pietruszki, siekana 1 pęczek
32g Kiełki lucerny 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

400
Energia
13,3g
Białko
66,5g
Węgl.
12,8g
Tłuszcze
10g
Błonnik

Marokańska sałatka gryczana z prażonymi orzechami

Kuchnia:

    Pyszna i ciekawa w smaku sałatka o wykwintnym, słodko-słonym smaku. Jeśli lubicie dorzucić do tego połączenia nieco gorzkawej nuty, możecie użyć do jej przygotowania gryki palonej. Z pewnością nada sałatce charakteru, lecz i w łagodnej wersji smakuje wyśmienicie! Smacznego :)

    • 45 minut
    • Porcje 5
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

    KROK 2: Na wyłożonej papierem do pieczenia połóż umytą i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz bakłażana. Skrop warzywa oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i wędzoną paprykę. Zadbaj, by warzywa równomiernie wymieszały się z przyprawami.

    KROK 3: Wstaw warzywa do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do momentu, aż będą porządnie zrumienione. Po tym czasie wyjmij i ostudź.

    KROK 4: W między czasie przepłucz kaszę gryczaną na sicie, a następnie ugotuj ją według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu. Odcedź i ostudź.

    KROK 5: Na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Suszone morele posiekaj na drobne kawałki.

    KROK 6: W dużej misce wymieszaj ostudzona kaszę gryczaną z pieczonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj do połączenia się składników.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 462 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglana pasta z wędzonej makreli
    następny
    Bataty nadziewane komosą ryżową z sosem z awokado

    Dodaj Komentarz