Jaglana pasta z wędzonej makreli

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
4 sztuki Jaja kurze surowe
1 średnia sztuka Cebula czerwona
4 średnie sztuki Ogórek kwaszony
1 średnia sztuka Makrela, wędzona
4 łyżki stołowe Szczypiorek, siekany 20g
200g Serek wiejski 1 opakowanie
Do smaku Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

167
Energia
14,3g
Białko
10g
Węgl.
8g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Jaglana pasta z wędzonej makreli

Kuchnia:

    Dzisiejszy przepis powstał z myślą o wszystkich studentach siedzących nad stertami książek do nadchodzącej sesji. Pasta zawiera jajka- źródło cennej dla mózgu lecytyny- oraz makrelę wędzoną, która cechuje się wysoką zawartością kwasów omega-3. Pasta ta pobudza szare komórki do myślenia, odpowiednio regeneruje zmęczony organizm, a do tego wybornie smakuje! Musicie ją spróbować! :)

    • 30 minut
    • Porcje 6
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.

    KROK 2: Jaja umieść w rondelku, zalej wodą ponad ich wierzchołek i zagotuj. Od momentu zagotowania wody, gotuj jaja jeszcze 8 minut na umiarkowanie małym ogniu. Po tym czasie zestaw z ognia, zalej zimna wodą i wystudź.

    KROK 3: Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę i odstaw na sitku by odciekły. Obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę. Drobno posiekaj również szczypiorek.

    KROK 4: Makrelę połóż na desce, usuń z niej wszystkie ości. Przekładając do dużej miski, rozdrabniaj za pomocą kciuka i palca wskazującego jej mięso.

    KROK 5: Do mięsa makreli dodaj posiekany ogórek, cebulę i szczypiorek. Jaja obierz ze skorupek i również pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je razem z ostudzoną kaszą jaglaną do reszty składników i dokładnie całość wymieszaj.

    KROK 6: Na koniec dodaj serek wiejski i pieprz, i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

    *Najlepiej smakuje dnia następnego podana ze świeżym, razowym pieczywem.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 214 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Guacamole z komosą ryżową
    następny
    Marokańska sałatka gryczana z prażonymi orzechami

    Dodaj Komentarz