Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź.
KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj, a ser żółty zetrzyj.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, a następnie dodaj przyprawy. Dorzuć marchew i lekko podsmaż do momentu, aż trochę zmięknie, zdejmij z ognia i odstaw.
KROK 4: Ostudzoną kaszę zmiksuj z jajkami, dodaj jogurt, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 5: Do drugiej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj starty ser, szczypiorek, marchew z cebulą i pokrojone pomidory, wymieszaj. Następnie wlej masę jajeczną i całość dokładnie połącz.
KROK 6: Formę do muffinek wysmaruj masłem i wypełnij przygotowaną masą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 18-20 minut do momentu, aż będą zarumienione.
Wskazówki:
Z podanych składników wyjdzie ok. 6 średnich muffinek.
Formę do muffinek możesz zastąpić papilotkami, nie trzeba już wtedy smarować ich masłem.
Zamiast mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki pszennej.
4 Comments Ukryj Komentarze
Mogłabym prosić proporcje nie w gramach tylko ilość np.jajek albo łyżek, szklanek
Jola, miary domowe dopisywane są przez nas na blogu. Wystarczy najechać kursorem myszki na znaczek „i” na końcu każdego składnika 🙂 Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super przepis! Przykleja się strasznie do papierków następnym razem spróbuję silikonowych form. Nie miałam pomidorów dałam pesto z suszonymi pomidorami ale pachniało super zanim dodałam więc następnym razem spróbuję bez ? mi wyszło 12 maluch cupkakow, dla maluszków porcja w sam raz
Bardzo cię cieszę, że smakowało!