Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Amarantus 1/2 szklanki
28g Ksylitol 2 łyżki stołowe
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
20g Masło extra 2 łyżki stołowe
50g Serek naturalny 2 łyżki stołowe
21g Otręby owsiane 3 łyżki stołowe
150g Płatki owsiane górskie 1,5 szklanki
60g Orzechy włoskie ok. 15 sztuk
60g Żurawina suszona 5 łyżek stołowych
1,5g Laska wanilii 1 laska
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

204
Energia
6g
Białko
27,5g
Węgl.
9g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną

Kuchnia:

    Szybki i bardzo prosty deser w razie niezapowiedzianych gości. Ciasteczka nie są bardzo słodkie, a do tego niezwykle przyjemnie chrupią w trakcie ich zajadania. Spróbujcie koniecznie, a będziecie wracać do tego przepisu jeszcze wiele razy. Smacznego!

    • 20 minut
    • Porcje 10
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.

    KROK 2: Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.

    KROK 3: Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.

    KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)

    KROK 5: Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 6 201 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Komosa ryżowa zapiekana z mozarellą
    następny
    Puszyste ciasto bananowe z płatkami owsianymi

    4 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz