Sposób przygotowania:
KROK 1: W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.
KROK 2: Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.
KROK 3: Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.
KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)
KROK 5: Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
A czy kaszka amarantusowa się nada zamiast amarantusa mielonego?
Idealny zamiennik. Jeszcze bardziej złączy całą masę 🙂
Czy zamiast surowego amarantusa może być ekspandowany?
Może być ciekawie, spróbuj! Mogą mieć jednak problem z wyrośnięciem.