Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Marynata:
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Sos sojowy, jasny
1/2 sztuki Papryczka chili
1 łyżeczka Sok z cytryny
5g Imbir, korzeń startego
1 ząbek Czosnek, mały
Pęczotto:
150g Mięso wołowe, udziec
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
100g Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
1/2 sztuki Cebula
1 ząbek Czosnek duży
50g Por, obrany jasna część
4 małe sztuki Marchew, młoda
5g Imbir, korzeń startego
50ml Wino białe, wytrawne
1 szklanka Wywar warzywny
1 szczypta Sól himalajska, różowa
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
1 łyżka Sos sojowy, jasny
1/2 łyżeczki Curry
1 szczypta Kurkuma
1 garść Szpinak, świeży
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
1 liść Kapusta pekińska drobno posiekana w paseczki
1 łyżka Kiełki fasoli mung czubata
1 łyżeczka Sezam, nasiona
kilka listków Kolendra, świeża

Wart. odżywcza / 100g

283
Energia
13,5g
Białko
21g
Węgl.
17g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik
Pęczotto z wołowiną i kapustą pekińską po tajsku

Pęczotto z wołowiną i kapustą pekińską po tajsku

Teraz wyjątkowo, propozycja dla wszystkich mięsożerców. Pyszna, aromatyczna i bardzo soczysta wołowina otulona w zieleni szpinaku, pora i kapusty pekińskiej. Idealny sposób by przemycić warzywnym sceptykom nieco błonnika i witamin. Zajadajcie! :)

  • 30 minut + czas marynowania
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Wołowinę dokładnie umyj i pokrój w paski. Włóż ją do marynaty skomponowanej z oliwy, sosu sojowego, drobno posiekanej papryczki chilli, soku z cytryny, startego imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku. Mocz mięso w marynacie przez około godzinę.

KROK 2: W tym czasie na dużą patelnię wylej olej. Dodaj kaszę pęczak i podsmażaj ciągle mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 3 minutach przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze 3 minuty po czym dorzuć umyty i pokrojony w półplasterki por (biała część), marchewkę razem ze startym na tarce korzeniem imbiru. Podsmażaj chwilę. Dodaj pokrojone na cztery części wzdłuż młode marchewki.

KROK 3: Na patelnię wlej białe wino i podsmażaj na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty aż odparuje. Przemieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej szklankę bulionu warzywnego, dodaj sól, pieprz, łyżkę sosu sojowego, szczyptę curry i kurkumę i doprowadź do wrzenia. Gdy danie się zagotuje przykryj je pokrywką i duś przez około 20 minut.

KROK 4: Po tym czasie dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, drobno posiekaną kapustę pekińską i cukier trzcinowy. Przykryj danie przykrywką i duś jeszcze 5 minut.

KROK 5: Po godzinie marynowania przełóż wołowinę na nagrzaną patelnię i podsmaż ciągle mieszając przez około 5 minut.

KROK 6: Gotowe pęczotto przełóż na talerz. Na wierz ułóż paseczki wołowiny. Danie przyozdób kiełkami fasoli mung, listkami kolendry i prażonym sezamem.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 494 razy, 2 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatkowa quinoa z fenkułem, awokado i orzechami włoskimi
następny
Zielona zapiekanka z gryką

Dodaj Komentarz