Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź.
KROK 2: Ser twarogowy wrzuć do sporej miski i rozkrusz go widelcem do uzyskania niejednorodnej, lecz zbitej konsystencji.
KROK 3: Do sera dodaj jaja, ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, cynamon, kardamon, imbir suszony i ksylitol. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
KROK 4: Do masy dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się luźne, lecz dość sprężyste.
KROK 5: Dłońmi obsypanymi mąką formuj z powstałego ciasta średniej wielkości placuszki. Od razu smaż je na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, około 1,5-2 minuty z każdej strony.
KROK 6: Przygotuj sos wiśniowy: mrożone wiśnie rozmróź, podgrzewając je na przykrytej patelni. Następnie, dodaj miód i smaż owoce dokładnie mieszając bez przykrycia do momentu, aż cała masa zgęstnieje, a z wiśni odparuje nadmiar wody. Na końcu dodaj posiekaną, świeżą miętę.
KROK 7: Racuszki przełóż na talerz i układaj je jeden na drugim. Następnie ich górę polej przygotowanym sosem wiśniowym.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Jaka inna mąkę można użyć zamiast pszennej?
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki kokosowej, lecz w znacznie mniejszej ilości. Kokos bowiem chłonie znaczne ilości wody. Pozdrawiam:)