Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Pierś z kurczaka dobrze umyj, oczyść z błon, a następnie zmiel w elektrycznej maszynce do mięsa. Mieloną masę dopraw solą i pieprzem.
KROK 3: Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Do mięsa dodaj amarantus, pomidory, cebulę i olej. Całość dobrze wyrób, dopraw ziołami i chili.
KROK 4: Z masy formuj małe, lekko spłaszczone kotleciki i kładź je na blaszce. Gotowe wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
*Gotowe pulpeciki możesz w oryginalny sposób podać na tagliatelle z marchewki – tak jak na zdjęciu. Dobrze smakują także z makaronem i sałatką, lub podawane na zimno z ostrą, pomidorową salsą.