Ciasteczka z amarantusem i żurawiną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Mąka z nasion amarantusa 1 1/3 szklanki
35g Amarantus ekspandowany 1 1/4 szklanki
45g Mąka pszenna, pełnoziarnista 3 łyżki
48g Żurawina suszona 3 łyżki
48g Orzechy nerkowca 3 łyżki
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
3g Soda oczyszczona 1 łyżeczka
8g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
30g Syrop klonowy 3 łyżki
30g Mleko spożywcze, 2% tł. 3 łyżki
60g Olej kokosowy 6 łyżek
3g Sok z cytryny 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

434,3
Energia
10,5g
Białko
43,9g
Węgl.
20,7g
Tłuszcz
8,2g
Błonnik

Ciasteczka z amarantusem i żurawiną

Cechy:
    Kuchnia:

      Amarantus oprócz wdzięcznej nazwy ma też wyjątkową wartość odżywczą. Niebawem napiszę o nim nieco więcej, ale na tę chwilę zostawiam was z pysznym i prostym przepisem na ciasteczka z nim i żurawiną w roli głównej.

      • 25 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

      KROK 2: Żurawinę pokrój na połówki, a nerkowce posiekaj.

      KROK 3: Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj żurawinę, nerkowce i wymieszaj.

      KROK 4: Olej kokosowy lekko podgrzej razem z syropem, mlekiem i sokiem z cytryny, przelej do suchych składników i dokładnie połącz całość.

      KROK 5: Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczaj je delikatnie i układaj na pergaminie. (Możesz też całą masę przełożyć na pergamin, lekko ugnieść i pokroić dopiero po upieczeniu).

      KROK 6: Blachę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. (Kontroluj czas, jeśli masa przypieka się za bardzo, przykryj wierzch folią aluminiową).

      *Syrop klonowy możesz zamienić na miód lub syrop z agawy.

      (Odwiedzony 1 671 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Naleśniki z kaszy jaglanej na słodko
      następny
      Pulpeciki drobiowe z amarantusem i suszonymi pomidorami

      Dodaj Komentarz