Sposób przygotowania:
KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zioła prowansalskie, ustaw poszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.
KROK 2: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Odsącz.
KROK 3: W tym czasie umieść filet z piersi indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.
KROK 4: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na gładką masę. Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.
KROK 6: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Mieszkam zagranicą i tutaj niestety nie ma cydru. Czym mogłabym go zastąpić? Dziękuję.
Możesz użyć soku jabłkowego. Sprawdzi się w tym przepisie bardzo podobnie do cydru 🙂
Czym posmarowana jest ta rolada ze zdjecia ?
Moją ulubioną mieszanką, a dokładnie miodem, octem balsamicznym z oliwą. Po upieczeniu cudownie się przypieka 🙂