Amarantusanka z prażoną gruszką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Amarantusanka:
1/2 szklanki Amarantus 100g surowego
1 szklanka Mleko migdałowe
1/2 szklanki Woda ciepła
1 szczypta Sól himalajska, różowa
Orzechowa posypka:
8 sztuk Orzechy włoskie 30g
1 łyżeczka Syrop klonowy
Prażona gruszka:
1 duża sztuka Gruszka 130g
2 łyżki stołowe Syrop klonowy
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
szczypta Imbir, suszony
szczypta Gałka muszkatołowa, mielona
1/2 łyżeczki Goździki
1 szklanka Gęsty jogurt grecki

Wart. odżywcza / 100g

121
Energia
3,6g
Białko
14g
Węgl.
5,7g
Tłuszcze
2,7g
Błonnik

Amarantusanka z prażoną gruszką

Kuchnia:

    Przepis nieco pracochłonny, jak na propozycję śniadaniową, lecz powiedzmy, że na weekendowy czas nadaje się idealnie. Smaczny i zdrowy amarantus nie jest zbyt częstym gościem na naszych stołach - a powinien! Zaprośmy go więc i zapoznajmy się z nim bliżej. Przed Wami jeden ze sposobów. Smacznego!

    • 40 minut
    • Porcje 2
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    Amarantusanka:

    KROK 1: Amarantus wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Do zboża dodaj mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 25 minut do momentu, aż amarantus zmięknie i wchłonie cały płyn.

    KROK 2: Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odczekaj jeszcze około 5-10 minut. Na koniec dodaj do rondla pół szklanki mleka, by upłynnić całą konsystencję amarantusanki.

    Orzechowa posypka:

    KROK 1: Wymieszaj ze sobą syrop klonowy z posiekanymi orzechami włoskimi.

    KROK 2: Przełóż orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż do momentu, aż orzechy się zabrązowią, a syrop klonowy nieco stwardnieje.

    Prażona gruszka:

    KROK 1: Gruszkę umyj, osusz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Następnie, wymieszaj ją z 1 łyżeczką syropu klonowego i przyprawami. Upraż na gorące, płaskiej patelni ciągle mieszając. Gruszka powinna znacząco zmięknąć.

    KROK 2: 3/4 gruszki wymieszaj z ugotowanym amarantusem. Na końcu dodaj jogurt grecki.

    KROK 3: Przełóż amarantusankę do głębokiej miseczki. Na wierzch wyłóż pozostałe kawałki gruszki i posyp przygotowaną orzechową posypką.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 685 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Rolada z indyka z nadzieniem gryczano-dyniowym
    następny
    Guacamole z komosą ryżową

    6 Comments Ukryj Komentarze

    jakaś wskazówka jak ugotować amarantus, żeby nie pryskał po całej kuchni? 🙁 miałam już kilka podejść i za każdym razem ziarna tak strzelają, że muszę wyłączyć po kilku minutach gotowania…

    Hmm. Aniu, a czy gotujesz normalnie na wodzie lub na mleku? Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, szczególnie że przepis był wielokrotnie sprawdzany. Może następnym razem po prostu przykryj pokrywką? 🙂

    na wodzie… niestety nie mogę pić mleka 🙁
    przykrywam pokrywką, ale ona skacze razem z zawartością 😀 cóż, będę dalej próbować na różne sposoby 🙂

    Ja zrobiłam na mleku kokosowym i dodałam łyżkę masła orzechowego do amarantusa.
    Nie dałam jogurtu. PYSZne śniadanie! 🙂

    Dodaj Komentarz