Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200st z naczyniem żaroodpornym w środku.
Kaszę kuskus zalej wrzącym bulionem, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i odstaw na ok. 4 – 5 minut. Po tym czasie rozmieszaj kaszę widelcem i schładzaj kolejne 10 minut.
KROK 2: Pomidora, oliwki i ser typu feta pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Składniki przełóż do ostudzonego kuskusa, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj.
KROK 3: Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Lekko rozbij każdy z nich i natnij bok wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała kieszonka. Środek przypraw solą, pieprzem i oregano, i wypełnij łyżką farszu. Następnie dokładnie zawiń mięso i zepnij je wykałaczkami. Nadziane piersi odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
KROK 4: Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całej patelni. Roladki smaż ze wszystkich stron do zarumienienia (ok. 2-4 minuty). Przesmażone piersi przełóż prosto do nagrzanego naczynia, polej tłuszczem z patelni i piecz ok. 10-12 minut.
KROK 5: Upieczone roladki wyciągnij, nakryj folią aluminiową i zostaw na ok. 5 minut aby „odpoczęły”.
2 Comments Ukryj Komentarze
Witam! Od niedawna zaglądam na Waszego bloga i dania naprawdę są fajne tylko jedno pytanie: czy wartość odżywacza i kalorie podane są dla całego dania(co wydaje się mało realne) czy dla porcji?
Moniko, bardzo dziękuję za dobre słowa! Wartość odżywcza podana jest dla 100g potrawy. To prawda, może wydawać się to nieco niejasne, dlatego niedługo odpowiednio edytuję stronę, aby wszystko było bardziej przejrzyste 😉