Soczyste piersi z kurczaka faszerowane kuskusem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 2 średnie piersi
40g Kasza kuskus 4 łyżki
80g Wywar warzywny 1/3 szklanki
6g Czosnek, mały 2 ząbki
140g Pomidor średnia sztuka
20g Oliwki czarne, marynowane 8 sztuk
30g Ser Feta 3 plastry
1g Oregano pół łyżeczki
18g Natka pietruszki, siekana 3 łyżeczki
3g Sok z cytryny 1 łyżeczka
5g Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
1g Sól biała szczypta
1g Pieprz czarny szczypta

Wart. odżywcza / 100g

180
Energia
25g
Białko
10g
Węgl.
5g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Soczyste piersi z kurczaka faszerowane kuskusem

Cechy:
    Kuchnia:

      Kiedy zwykły kurczak trochę nam się znudzi, możemy przygotować go w ciekawszy sposób, po prostu faszerując ulubionymi składnikami. Nadziany kuskusem, fetą i oliwkami zyska bogatszy smak, soczystość i piękny aromat. Jest równie smaczny na zimno np. do pieczywa, dlatego z powodzeniem może zastąpić wędlinę.

      • 30 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200st z naczyniem żaroodpornym w środku.
      Kaszę kuskus zalej wrzącym bulionem, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i odstaw na ok. 4 – 5 minut. Po tym czasie rozmieszaj kaszę widelcem i schładzaj kolejne 10 minut.

      KROK 2: Pomidora, oliwki i ser typu feta pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Składniki przełóż do ostudzonego kuskusa, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj.

      KROK 3: Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Lekko rozbij każdy z nich i natnij bok wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała kieszonka. Środek przypraw solą, pieprzem i oregano, i wypełnij łyżką farszu. Następnie dokładnie zawiń mięso i zepnij je wykałaczkami. Nadziane piersi odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

      KROK 4: Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całej patelni. Roladki smaż ze wszystkich stron do zarumienienia (ok. 2-4 minuty). Przesmażone piersi przełóż prosto do nagrzanego naczynia, polej tłuszczem z patelni i piecz ok. 10-12 minut.

      KROK 5: Upieczone roladki wyciągnij, nakryj folią aluminiową i zostaw na ok. 5 minut aby „odpoczęły”.

      (Odwiedzony 5 981 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Dyniowe burgery z kaszą jęczmienną
      następny
      Ciastko jaglane z pieczoną nektarynką

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Witam! Od niedawna zaglądam na Waszego bloga i dania naprawdę są fajne tylko jedno pytanie: czy wartość odżywacza i kalorie podane są dla całego dania(co wydaje się mało realne) czy dla porcji?

      Moniko, bardzo dziękuję za dobre słowa! Wartość odżywcza podana jest dla 100g potrawy. To prawda, może wydawać się to nieco niejasne, dlatego niedługo odpowiednio edytuję stronę, aby wszystko było bardziej przejrzyste 😉

      Dodaj Komentarz