Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g Kasza jaglana, sucha
1 szklanka Ciecierzyca z puszki po odsączeniu
2 pęczki Natka pietruszki, siekana
ok. 15 sztuk Pomidor suszony
50g Oliwki czarne, marynowane
80g Serek kozi
Dressing
2 łyżki stołowe Oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki Musztarda
2 łyżki stołowe Sok z cytryny
Sól himalajska, różowa
Pieprz czarny
Zioła prowansalskie

Wart. odżywcza / 100g

426
Energia
14,3g
Białko
60g
Węgl.
15,2g
Tłuszcz
2,5g
Błonnik
Śródziemnomorska sałatka jaglana

Śródziemnomorska sałatka jaglana

Niezwykle aromatyczna i zdrowa sałatka, którą (po uprzednim ugotowaniu kaszy) można przygotować w zaledwie kilka chwil. Możecie dodać do niej kapary, a zamiast serka koziego, świetnie sprawdzi się ser feta. Idealne danie do pracy jako lekki, lecz sycący lunch. Smacznego! :)

  • 30 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: W małej miseczce zalej wrzątkiem pomidory suszone. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz.

KROK 3: W dużej misce połącz ze sobą ostudzoną kaszę jaglaną, przepłukaną z zalewy ciecierzycę z puszki, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszony kozi ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 4: W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Następnie polej mieszanką przygotowaną sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 689 razy, 4 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kukurydziane tortille z chrupiącą salsą z komosy
następny
Kotlety a’la mielone z kaszy gryczanej i brokułu

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz