Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180 g Serek tofu
50 g Kasza jaglana, sucha
70 g Por, obrany
3 duże Pieczarki
1 mały lub 1/2 dużego Pomidor
1/3 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1/2 łyżeczki Kurkuma
2 łyżki Olej rzepakowy

Wart. odżywcza / 100g

438
Energia
17,5g
Białko
27,3g
Węgl.
14,5g
Tłuszcze
3,3g
Błonnik
Tofucznica z porem, pieczarkami, pomidorem i kaszą jaglaną

Tofucznica z porem, pieczarkami, pomidorem i kaszą jaglaną

Z przyczyn zdrowotnych nie możesz jeść jajek? A może jesteś "wege" i masz ogromną ochotę na jajecznicę? Jeśli masz w lodówce tofu i nie wiesz co z nim zrobić, koniecznie wypróbuj ten przepis. W daniu tym jaja podmieniliśmy drobno pokrojonym tofu, dorzuciliśmy też trochę kaszy jaglanej, by nie brakowało mu wartości odżywczych. Dajcie znać jak wam smakowało ;)

  • 20 min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Pokrój w kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm tofu i pomidora. Pieczarki w plasterki, por w półplastry. Ugotuj kaszę jaglaną wg informacji na opakowaniu.

KROK 2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć tofu, przypraw solą, pieprzem, dodaj kurkumę. Smaż do momentu, kiedy tofu zacznie się rumienić. Dorzuć pieczarki a po chwili pora i pomidora. Na samym końcu, gdy odparuje większość wody, dodaj kaszę jaglaną, zamieszaj kilka razy.

KROK 3. Kiedy danie będzie gorące, można serwować 🙂 Możesz posypać szczypiorkiem, natką lub inną zieleniną.

(Odwiedzony 1 160 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Warzywne placuszki z kaszą jaglaną
następny
Batat faszerowany kaszą jaglaną, groszkiem, fetą i soczewicą

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz