Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
30g Cebula czerwona
1 ząbek Czosnek duży
50 g Papryka czerwona
50 g Cukinia
50 g Bakłażan
3 łyżki Natka pietruszki, siekana
1 szt Jaja kurze surowe
1/2 szklanki Mąka jaglana
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżeczka Oregano

Wart. odżywcza / 100g

172
Energia
6,6g
Białko
32,2g
Węg.
2,3g
Tłuszcze
2,6g
Błonnik
Warzywne placuszki z kaszą jaglaną

Warzywne placuszki z kaszą jaglaną

Placuszki warzywne to doskonałe danie, gdy trzeba pozbyć się z lodówki resztek warzyw, np. po świętach. Pamiętaj, że dobór warzyw nie musi być ściśle związany z naszym przepisem ;)

  • 15 min
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Pokrój w drobną kostkę wszystkie warzywa. Ugotuj kaszę jaglaną.

KROK 2. Przysmaż na niewielkiej ilości oleju wszystkie warzywa, mają być al dente.

KROK 3. Wymieszaj warzywa z kaszą, dodaj jajo, mąkę, przyprawy. Smaż placuszki takiej wielkości i grubości jak lubisz.

 

Placuszki możesz podawać z gęstym jogurtem lub guacamole 🙂 Życzymy smacznego!

(Odwiedzony 6 619 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglane naleśniki z pieczonym bakłażanem i kaszą
następny
Tofucznica z porem, pieczarkami, pomidorem i kaszą jaglaną

4 Comments Ukryj Komentarze

Jak najbardziej, wystarczy wyłożyć porcje na papierze do pieczenia i uformować placuszki. Piec do zarumienienia

Dodaj Komentarz