Sposób przygotowania:
KROK 1: Daktyle zalej wodą i odstaw na całą noc.
KROK 2: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej je wodą tak, aby przykryła wszystkie bataty, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
KROK 3: Daktyle odsącz z wody i przełóż do miski. Dodaj ugotowane bataty, olej kokosowy i zmiksuj całość na gładką masę.
KROK 4: Do masy dodaj mąkę migdałową i gryczaną, kakao, mleko, sól i proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę.
KROK 5: Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej masę brownie i piecz ok. 25 minut. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie potnij na kawałki i wystudź całkowicie.
Smacznego!
Wskazówki:
Chcąc przygotować 100% wegańskie brownie, pamiętajmy o wybraniu wegańskiej czekolady deserowej.
8 Comments Ukryj Komentarze
bardzo proszę o podanie na jaką blaszkę jest ta proporcja 🙂
to jest taka niewielka blaszka, ok. 24 cm x 28 cm
Jaka wychodzi konsystencja?
Gosia, konsystencja wyszła płynna, ale bardzo gęsta. Spokojnie, z lekką pomocą szpatułki przetransportowałyśmy masę do formy do pieczenia 🙂
Czym mozna zastapic make gryczana I migdalowa?
Myślę, że dowolnymi innymi mąkami. Wszystko zależy od tego, co aktualnie masz w swojej spiżarni 🙂
Moza zastapic maka gryczana maka kokosowa?
Ze względu na dużą wodochłonność mąki kokosowej, nie będzie ona w stanie „utwardzić” krakersów. Polecam mąkę jaglaną, orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą.