Wegańskie brownie z batatów

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Suszone daktyle 2 szklanki
460g Bataty 2 średnie sztuki
10g Olej kokosowy 1 łyżka
70g Mąka gryczana pół szklanki
140g Mąka migdałowa 1 szklanka
20g Kakao 16%, proszek 2 łyżki
80g Czekolada gorzka
5g Proszek do pieczenia, bezglutenowy 1 łyżeczka
20g Mleko migdałowe 2 łyżki
szczypta Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

259
Energia
5,5g
Białka
36g
Węgl.
11g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Wegańskie brownie z batatów

Cechy:
    Kuchnia:

      Wbrew pozorom, bataty nie muszą być elementem jedynie dań wytrawnych. Ich słodki smak dobrze komponuje się z czekoladą, dlatego świetnie sprawdza się jako baza do brownie.

      • 60 minut
      • Porcje 10
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Daktyle zalej wodą i odstaw na całą noc.

      KROK 2: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej je wodą tak, aby przykryła wszystkie bataty, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

      KROK 3: Daktyle odsącz z wody i przełóż do miski. Dodaj ugotowane bataty, olej kokosowy i zmiksuj całość na gładką masę.

      KROK 4: Do masy dodaj mąkę migdałową i gryczaną, kakao, mleko, sól i proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę.

      KROK 5: Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej masę brownie i piecz ok. 25 minut. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie potnij na kawałki i wystudź całkowicie.

      Smacznego!

       

      Wskazówki:
      Chcąc przygotować 100% wegańskie brownie, pamiętajmy o wybraniu wegańskiej czekolady deserowej.

      (Odwiedzony 13 494 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglany sernik dyniowy z nutą pomarańczy
      następny
      Kotlety z cieciorki i komosy ryżowej

      8 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz