Sposób przygotowania:
SKWARKI Z KASZY GRYCZANEJ:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Zakończ gotowanie ok. 5 minut przed planem (Kasza powinna być lekko niedogotowana, chrupiąca. Należy unikać jej rozgotowania),
KROK 2: Ugotowaną kaszę wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku wędzoną papryką, pieprzem oraz solą.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozsyp na niej przyprawioną kaszę i piecz około 15-20 minut, do momentu aż kasza wyschnie i zrobi się chrupka. Warto co kilka minut zajrzeć do piekarnika i przemieszać kaszę drewnianą szpatułką. Upieczoną, chrupką kaszę przestudź i przesyp do słoiczka.
WEGE-SMALEC JAGLANY:
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją zimną wodą (wody ma być 2 razy więcej niż kaszy), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie kaszę zdejmij z ognia, przykryj rondelek pokrywką i pozostaw do czasu, aż kasza rozmięknie i wchłonie całą wodę.
KROK 2: Cebulę posiekaj w dość drobną kosteczkę, jabłko obierz ze skórki i także pokrój w kostkę. Na patelnię wylej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj jabłko. Możesz podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodaj cukier trzcinowy oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek. Masę praż na patelni przez około 10-12 minut, aby odparować wodę.