Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokrój na kawałki a mozarellę zetrzyj na tarce.
KROK 2: Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż ugotowaną kaszę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Przypraw oregano i bazylią, dodaj też wyciśnięty ząbek czosnku.
KROK 3: Do miski rozbij jaja, dodaj białka, mleko i startą na tarce mozarellę. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kaszą, dodaj suszone pomidory i wszystko równomiernie przykryj masą jajeczną. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
A gdzie szpinak?
W przepisie widnieją 2 garści szpinaku (jest to około 100g). 🙂
Czym można zastąpić komosę? 🙂
Kasza jaglana w tym przepisie sprawdzi się doskonale. Tak naprawdę możesz wykorzystać każdą, ulubioną kaszę 🙂
Czym można zastąpić komosę?
Kasza jaglana w tym przepisie sprawdzi się doskonale. Tak naprawdę możesz wykorzystać każdą, ulubioną kaszę 🙂
dlaczego białka osobno? ubijamy je?
Nie ubijamy białek. Do wykonania przepisu potrzebujemy 6 jajek i 2 dodatkowych białek. Całość ze sobą mieszamy 🙂
Zapiekanka bardzo smaczna, tylko musiałam dłużej piec bo jajka jeszcze dobrze się nie ścięły po 20 min :).
Cieszę się, i fajnie że sobie poradziłaś 🙂
Zabrakło podpowiedzi ile i gdzie dodać soli ale zapiekanka wyszła smaczna. Warto przetestować ten przepis. Podano, że jest to 6 porcji, no malutkich porcji 🙂
Zaskakująco smaczna zapiekanka 🙂 dziękuję za przepis! Łatwy i szybki, można wrzucić warzywa zalegające w lodówce (ja dodałam jeszcze paprykę i kukurydzę). Na nasze apetyty wyszły 4 porcje.