Sposób przygotowania:
KROK 1: Wszystkie warzywa umyj. Cebulę i pora pokrój w piórka, cukinię, obranego batata i suszone pomidory pokrój w dość drobną kostkę. Brokuły sparz wrzątkiem, a następnie podziel na małe różyczki. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
KROK 2: Kurczaka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przypraw go solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi i całość dokładnie wymieszaj w miseczce.
KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż do momentu, aż nie będzie już surowy. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.
KROK 4: W międzyczasie pokrój w drobne plasterki oliwki. Gdy już warzywa będą miękkie, na sam koniec dodaj je do reszty składników. Następnie dorzuć surową kaszę orkiszową i całość dokładnie, powoli wymieszaj, pozostawiając patelnię wciąż na ogniu.
KROK 5: Przełóż przygotowaną masę do wysmarowanego olejem, żaroodpornego naczynia. Następnie do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy.
KROK 6: Wylej przygotowaną masę jajeczną na zapiekankę tak, by równo rozłożyła się w naczyniu żaroodpornym.
KROK 7: Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Po tym czasie wyłóż zapiekankę na kratkę i ostudź. Pokrój według uznania.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy taka zapiekanka wyjdzie tez z np kaszy jaglanen?
Oczywiście, że wyjdzie. Obydwie kasze zachowują się w tym daniu bardzo podobnie 🙂