Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50 g Kaszy gryczanej, suchej
100 g Mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
5 sztuk Pieczarki 50 g
50 g Jarmuż 2 liście
45 g Marchew 1 sztuka
50 g Jajo kurze surowe 1 sztuka
100 g Przecier pomidorowy 1/3 szklanki
21 g Pomidory suszone 4 sztuki
2 g Oregano łyżeczka
5 g Czosnek 1 ząbek
2 g Pieprz czarny 2 szczypty
1 g Sól himalajska szczypta

Wart. odżywcza / 100g

218
Kalorie
20g
Białko
28g
Węgl.
4g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem

Aromatyczna, pełna różnorodnych smaków, które spotykają się na jednym talerzu

Cechy:
    Kuchnia:

      Zapiekanka z kaszy gryczanej jest dobrą propozycją na szybki obiad. To prawdziwe bogactwo witamin, szczególnie z grupy B, a także magnezu, kwasu foliowego i cynku. Jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a smak wynagrodzi każde, najmniejsze starania. Spróbujcie sami :)

      • 50 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

       KROK 1: Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia.

      KROK 2: Kurczaka zmiel lub pokrój w drobną kostkę, dopraw odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmaż.

      KROK 3:  Mięso połącz w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, pozbawiony grubych łodyg jarmuż i marchew utartą na dużych oczkach.

      KROK 4: W kubeczku roztrzep jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami, wlej do reszty składników, wymieszaj dokładnie i przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

      KROK 5: Piecz w 180 st. C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.

      Smacznego!!!

      (Odwiedzony 3 717 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bezglutenowy pasztet z soczewicy z żurawiną
      następny
      Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki

      Dodaj Komentarz